Patkány

Alapvetően 2 féle patkány él környezetünkben: a vándorpatkány és a házi patkány.

A vándorpatkány 18 – 25 cm hosszú, szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Fülei rövidek, farka testhosszánál rövidebb.

A házi patkány 13 – 20 cm hosszú, barnás-fekete, sötétszürke hasú. Fülei hosszúak, farka a testénél hosszabb, szőre selymes fényű, tiszta.

A vándorpatkányok jól felismerhető föld alatti lyukakban, általuk késztett vájatokban, az épületek félreeső részein, elérhető táplálék közelében élnek.A házi patkány az ember közvetlen környezetében él. Fészkét leggyakrabban házak átjárható padlásán, eldugott, meleg, száraz helyen alakítja ki, főleg ott, ahol szemes terményt tárolnak.

A patkány éjszakai állat, nappal a fészkében rejtőzködik.Óvatosak és gyanakvóak, különösen a kihelyezett csalétkekkel szemben.

Egér

Az egér általános mérete 7-9 cm, súlya 15-25 gramm körüli. Rendkívül óvatos rágcsálók, a szürkületi órákban, és az éjszaka első felében a legaktívabbak. A patkánynál szűkebb életterük van. Az élelmiszereket megrágják, ürülékükkel beszennyezik.

A maguk után hagyott ürülék, illetve vizelet a baktériumok számára igen kedvező környezet az elszaporodásra, ráadásul igen jellegzetes, büdös szagot áraszt.

Nyest

Testhossza 40-54 cm, farokhossza 22-30 cm, testtömege 1,1-2,3 kg. Karcsú testalkata és viszonylag rövid lábai vannak. Szőrzete barnás színű. Jellegzetessége a nagy fehér mellfolt, mely egyben a legfőbb megkülönböztető jegye a nyuszttól, amelynek mellfoltja narancssárgás színű. Orra világos színű, talppárnái szőrtelenek.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a nyest a fejünk felett randalírozik éjszakánként a padlástérben, vagy menedéket keresve autónk körül garázdálkodik, megrágva a vezetékeket, tappancsnyomokat hagyva a frissen mosott járművünkön.

A nyestek ellen hatákony a riasztó és élvebefogó csapda.

Kezelés

Az egér és a patkány is undorkeltő de járványügyi szempontból is veszélyes, komoly megbetegedéseket okozhatnak.

Előzetes felmérés után EU szabványoknak megfelelő, véralvadásgátló méreggel feltöltött ládákat helyezünk az előfordulás környékére. Bizonyos helyeken, ahol a méreg terítése nem kivitelezhető, élvebefogó csapdák kerülnek kihelyezésre.

Rágcsálóirtás megrendelése esetén lehetőség van hosszútávú, kedvezményes megbízás kérelmezésére, de az eseti kezelés is ugyanolyan szintű szakértői beavatkozással és garanciával történik. Rendkívül szapora állatok, irtásuk mielőbbi megkezdése nagymértékben elősegíti elterjedésük hatékony megakadályozását.